CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Click! Click!

ads

Friday, May 20, 2011

Misi Menyelamatkan Bumi Ummi dan Afif

Siapa jadi super power itu? Ummi atau Afif?

Hehehe…

Ummilah Super Mom, Afif was the target for the mission… Ummi berkorban cuti 3 hari semata2 nak train Afif diapers free. Dah nak masuk 4 years..ummi xboleh tggu lagi dah..

Alif pun terpaksa send to baby sitter as usual. Kalau tak Alif asyik nk brgayut jer ngan ummi… nnt misi ummi xtercapai.

Kenapa menyelamatkan bumi?

Selamatkan bumilah…at least dah kurangkan penggunaan pampers sorang budak.

To ensure this mission run smoothly, ummi guna kaedah reward coz ummi rasa Afif is that kind of kid. Kalau dia cakap b4 nak p/u n b/o , ummi promise to reward.

Day 1st,

Ummi mulakan lepas mandi. No pampers. 1-2 days b4 ummi dah start ajak dia b/o kat toilet n keep saying… "nnt Afif xpayah pakai pampers lagi yer?". Dia okkan jer.

Akhirnya 3 times p/u without wetting the pants. The rest fail! Plus he wet ummi's working chair.

Itupun every minutes ummi keep asking "Afif nak kencing?", "Afif nak berak?", "Afif ada kentut?"

…sampai dia cakap… "sudahlah tu ummi…jangan la tanya lagi"

Hehehe..pastu…dia sound ummi… "ummi ni polis kan?"

Hahahahaha…gelak beso ummi time tu…Afif..Afif…

By evening, ummi found that tak susah pun nak train si Afif ni sbb dia ngan ummi Alhamdulillah lah ikut cakap…walaupun kekadang pening melayan cakap dia. Cuma kita kena alert ngan makan minum dia..sampai ummi tampal schedule kat dinding..kol bapa dia minum, kol bapa last g toilet. Hehehe..

Nak tido malam, abah suh pakaikan pampers. Dia risau afif kencing tilam. But ummi nekad xnak pakaikan…tp b4 going bed, minum susu dlu, then g toilet, then masuk tido…no more susu. Kerap jugak lah ummi terjaga, rasakan sluar dia…nasib kering jer…so 1st night was dry. Selamat 1 malam.

Day 2,

Start at 5.30 am, kejutkan bangun tuk p/u, dengan rela hati dia bangun n p/u kat toilet. Pastu tido balik. Dia mintak susu tp ummi xbagi…tetiba rasa cam kejam nyer…tp dia dah tido…mean..ok jer, Cuma dah terbiasa, nk tido jer nk susu.

Then bangun kol 9, ummi ajak g toilet, lama tggu dia kata xde. But, after 5mins pakai sluar.. "Ummi, nk kencing!"…tp dah terkucir skit kat sluar. Xpelah…trus mandi.

Lupa nk citer, masa baru bangun tu ummi reward with 2 toy cars. Reward for yesterday's behavior. Dia happy sgt.

Then, day 2 run smoothly…b/o n p/u at toilet. Tido malam pun xkencing tilam.

Ummi suker n happy sangat…. Rasa lega pun ada…

Day 3,

Is today… wait n see..what happen… will update in the next entry ok? Insyaallah.

1 comment:

ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dear Visitors...Put your link please...TQ